Zdrowa żywność

Dieta bezglutenowa – dla kogo? Co jeść, a czego nie?

W ostatnich latach niewiele rzeczy w świecie kulinarnym zyskało taką popularność jak dieta bezglutenowa. Co jeść, a czego nie? Dla kogo w zasadzie jest przeznaczona ta dieta? Temat wzbudza emocje między innymi dlatego, że wiele osób ma poważne wątpliwości, czy rzeczywiście warto rezygnować z glutenu. Dowiedz się, na czym polega ten sposób żywienia i co jeść na diecie bezglutenowej.

Co to jest dieta bezglutenowa?

Dieta, która opanowała nawet największe dyskonty w kraju, jest pozbawiona produktów zawierających gluten. Co to jest gluten? To rodzaj białka, które występuje w popularnych zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. To właśnie gluten odpowiada za smak i sprężystą strukturę chleba oraz makaronu.

Dieta bezglutenowa – co jeść, a czego nie?

Dieta bezglutenowa wymaga spożywania odpowiednich produktów. Co jeść, skoro muszę zrezygnować z pysznego chleba i ulubionego makaronu? To pytanie zadaje sobie większość osób, które myślą o przejściu na dietę bezglutenową. Tymczasem produkty bezglutenowe obejmują:

  • warzywa i owoce,
  • mięso i ryby,
  • jaja i nabiał,
  • wszystkie produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa pszenicy, a jest ich naprawdę duży wybór (na przykład pieczywo bezglutenowe i makarony bezglutenowe).

Choć wydawać by się mogło, że nie wszystkie artykuły spożywcze zawierają gluten, w wielu przypadkach warto być ostrożnym i uważnie czytać etykiety. Dotyczy to między innymi:

  • słodyczy,
  • słonych przekąsek,
  • parówek i kiełbas,
  • majonezu, ketchupu i mieszanek przypraw,
  • sosów, zup i dań w proszku,
  • kremów do smarowania.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Wbrew pozorom dieta bezglutenowa naprawdę nie jest jedynym skutecznym sposobem na problemy zdrowotne. Dla kogo zatem jest ta dieta? Przede wszystkim dla osób, które zmagają się z celiakią, czyli chorobą autoimmunologiczną polegającą na nieprawidłowej reakcji na gluten. Osoby cierpiące na celiakię są niejako zmuszone do bycia na diecie bezglutenowej przez całe życie. Taka dieta sprawdzi się także w przypadku alergii na gluten.

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Widząc, ile osób przestaje jeść gluten, słusznie zastanawiasz się, czy dieta bezglutenowa jest zdrowa. Wiesz już, co to jest dieta bezglutenowa. Jej pozytywny wpływ na zdrowie odczuwają przede wszystkim osoby, które nie tolerują glutenu. Spadek wagi, do którego dochodzi po przejściu na taką dietę, ma związek nie tyle z brakiem glutenu, co z mniejszą ilością cukru i tłuszczu w spożywanych produktach. Niestety, często produkty zawierające gluten są po prostu niezdrowe, dlatego dużą popularnością cieszy się zdrowa żywność online.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *