Chyba każdy z nas słyszał, że cukier często nazywany jest „białą śmiercią”. Można znaleźć coraz więcej publikacji naukowych, w których mowa, że przyczynia się do obniżenia odporności organizmu oraz wzrostu ryzyka wystąpienia infekcji.
Udowodniono również, że nadmierne spożywanie cukru jest przyczyną podwyższonego poziomu złego cholesterolu a także znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób jelita grubego. Ponieważ każdy z nas przyzwyczajony jest do smaku słodkiego, który niewątpliwie jest jednym z ulubionych wielu z nas trudno jest całkowicie wyeliminować cukier z diety. Warto jednak zastąpić tradycyjny biały cukier zdrowszymi zamiennikami.
Ponieważ zdrowie naszych Klientów jest dla nas priorytetem oferujemy szeroki wybór naturalnych zamienników cukru, zarówno w postaci sypkiej, przypominającej klasyczny biały cukier jak i syropów. Profilaktycznie wszyscy powinniśmy przynajmniej starać się wyeliminować cukier z diety. W dzisiejszych czasach niestety 100% eliminacja cukru jest niemal niemożliwa. Duży problem stanowi bowiem, tzw. ukryty cukier, który można znaleźć praktycznie we wszystkich produktach przetworzonych. Najwięcej cukru dodawanego jest do batonów, ciastek, słonych przekąsek, napojów a nawet dań obiadowych. Szczególnie na ukryty cukier powinny uważać osoby walczące z nadwagą i chorujące na cukrzycę. W przypadku potraw, które sami przygotowujemy warto tradycyjny cukier zastąpić np. stewią czy ksylitolem a w przypadku herbaty czy soku całkowicie zrezygnować z dosładzania.
Alternatyw dla cukru jest wiele, poniżej opisujemy te, które wg nas nie tylko rewelacyjnie zastępują biały cukier ale i wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.
KSYLITOL – pozyskiwany jest z kory brzozy, stąd też często można go znaleźć pod nazwą cukier brzozowy. W porównaniu z klasycznym białym cukrem dostarcza o wiele mniej kalorii, ma również niski indeks glikemiczny.
Ksylitol:
- zapobiega próchnicy zębów,
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- likwiduje nieprzyjemny zapach z ust,
- wykazuje działanie antybakteryjne.
Ksylitol to świetny zamiennik cukru do słodzenia napojów, przetworów oraz wypieków. Zalecany jest szczególnie diabetykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy czy insulinoodpornością a także tym, którzy pragną zgubić zbędne kilogramy bądź zachować szczupłą sylwetkę.
ERYTRYTOL – jest bardzo delikatny w smaku. Można powiedzieć, że praktycznie jest pozbawiony kalorii, gdyż 1 g erytrytolu dostarcza jedynie 0,2 kcal.
Erytrytol:
- wykazuje silne działanie antyoksydacyjne,
- jest łagodny dla żołądka,
- wzmacnia odporność organizmu,
- jego indeks glikemiczny jest bliski zeru.
Erytrytol z powodzeniem zastępuje biały cukier. Można go stosować na zimno lub do pieczenia czy gotowania.
STEWIA – to w pełni naturalny środek słodzący. Jest bezpiecznym i niskokalorycznym słodzikiem, doskonałą alternatywą dla tradycyjnego cukru.
Stewia:
- przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi,
- wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
- jest bezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi),
- wspomaga odchudzanie (obniża apetyt).
Stewię można stosować do słodzenia gorących oraz zimnych napojów, do wypieków, deserów oraz przetworów. Jej słodkość pozostaje bez zmian nawet w wysokich temperaturach.
FRUKTOZA – jest naturalnym środkiem słodzącym, doskonale zastępującym klasyczny cukier. Należy do grupy węglowodanów prostych. Nazywana jest cukrem owocowym a jej naturalnymi źródłami są miód, dojrzałe owoce oraz nektary kwiatów.
Fruktoza:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,
- zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów,
- charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym,
- nie wywołuje hiperglikemii oraz ułatwia diabetykom kontrolę nad ilością cukru we krwi.
Fruktozę z powodzeniem można stosować do wypieków, słodzenia kawy czy herbaty.
CUKIER KOKOSOWY – wytwarzany jest z kwiatów palmy kokosowej. Ponadto wyróżnia się dość niskim indeksem glikemicznym. Charakteryzuje się słodkim smakiem z lekką nutą karmelu i aromatem kokosa. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, żelaza, cynku i wapnia
Cukier kokosowy:
- jest naturalnym produktem otrzymywanym tradycyjnymi metodami,
- nie jest poddawany procesowi rafinacji,
- wykazuje ten sam poziom słodkości co tradycyjny biały cukier,
- posiada niższy indeks glikemiczny niż biały cukier.
Ze względu na kokosowo – karmelowy posmak cukier kokosowy idealnie komponuje się z kawą i deserami. Stanowi również ważny składnik dań kuchni azjatyckiej.
SYROP DAKTYLOWY – wyróżnia się doskonałym słodkim smakiem i lekką, płynną konsystencją. Dostarcza organizmowi magnez, potas oraz wapń.
Syrop daktylowy:
- zmniejsza podatność na osteoporozę,
- oczyszcza i usprawniają pracę jelit,
- łagodzi objawy przeziębienia i zmniejsza stany zapalne,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Syrop daktylowy do doskonała polewa do naleśników i gofrów. Stanowi również ważny składnik zdrowych batoników energetycznych czy tzw. kulek mocy.