Zdrowa żywność

Rodzaje makaronów – jaki makaron jeść na diecie? Jaki jest najzdrowszy?

Niewiele jest na świecie osób, które naprawdę nie lubią makaronu. Jego zwolennikami są przede wszystkim miłośnicy glutenu, ale na szczęście dostępne są różne rodzaje makaronu, które świetnie sprawdzą się na diecie. Czy wiesz, że makarony to doskonałe źródło węglowodanów, które dostarczają nam energii? Dowiedz się, który makaron warto włączyć do diety oraz jakie rodzaje makaronów są najzdrowsze.

Rodzaje makaronów

Razowy

Makaron produkowany z mąki razowej jest zdrowszy i ciemniejszy od makaronu z białej mąki z pełnego przemiału. Makaron żytni razowy zawiera witaminę E i witaminy z grupy B.

Gryczany

Brązowy makaron z mąki gryczanej, który zawiera porządną dawkę błonnika oraz witaminy z grupy B. Z mąki gryczanej produkuje się japoński makaron soba.

Ryżowy

Wykorzystywany w kuchni azjatyckiej makaron produkowany jest z mąki ryżowej. Dostępne są różne typy tego makaronu. Jest bezglutenowy i szybki w przygotowaniu.

Sojowy

Popularny składnik kuchni azjatyckiej ma niski indeks glikemiczny. Co dla wielu osób jest sporym zaskoczeniem, makaron sojowy powstaje ze skrobi fasoli mung.

Orkiszowy

Makaron orkiszowy jest produkowany ze starej odmiany pszenicy, czyli orkiszu. Charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i aminokwasów.

Kukurydziany

Bezglutenowy makaron o żółtej barwie powstaje z mąki kukurydzianej. Zawiera więcej błonnika niż makaron pszenny. Jest bogaty w witaminy B, E i A.

Z ciecierzycy

Bezglutenowy makaron z ciecierzycy powstaje ze zmielonej ciecierzycy, dzięki czemu ma wysoką zawartość białka. Jest także dobrym źródłem błonnika i aminokwasów.

Jaki makaron jeść na diecie?

Jeśli chcesz zadbać o sylwetkę, ale nie zamierzasz rezygnować z jedzenia ulubionych potraw, wybierz niskokaloryczny makaron. Jaki makaron jest mniej kaloryczny?

  • Makaron sojowy ma niski indeks glikemiczny, dlatego uczucie sytości po zjedzeniu go trwa dłużej niż w przypadku makaronu pszennego.
  • Popularny także w Polsce makaron ryżowy jest nie tylko niskokaloryczny, ale także bezglutenowy.
  • Makaron gryczany zawiera błonnik, który, spożywany w odpowiedniej ilości, pozytywnie wpływa na trawienie. Jest mniej kaloryczny od makaronu pszennego.

Jaki makaron jest najzdrowszy?

Wiesz już, jakie są rodzaje makaronu, ale jaki makaron jest najlepszy dla zdrowia? Im mniej przetworzona mąka, tym lepiej, dlatego dobrze sprawdzi się makaron z pełnoziarnistej mąki. Równie ważne są dodatki. Czy makaron gryczany pływający w tłustym, mięsnym sosie jest zdrowy? Niekoniecznie.

Zatem jak jeść zdrowo? Używaj świeżych i maksymalnie nieprzetworzonych produktów. Skutecznym rozwiązaniem jest także zdrowa żywność online.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *