Nie ryż czy makaron, ale rodzime kasze coraz częściej goszczą na polskich stołach ze względu na smak i wartości odżywcze. Jakie rodzaje kasz możemy kupić w sklepach i dlaczego warto? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jakie kasze są najzdrowsze i jakie mają właściwości!
Czym jest kasza?
Kasza to produkt zbożowy, pozyskiwany z ziarna pozbawionego łuski (całkowicie albo częściowo), często także zmielonego. Od czego zależą właściwości i wartości odżywcze kaszy? Przede wszystkim od:
- rodzaju zboża, z którego została wytworzona,
- sposobu przerobu zboża.
Rodzaje kasz
Kasze możemy podzielić ze względu na ziarno, z którego są pozyskiwane. Rodzaje kasz, które znajdziemy w sklepach, to:
- jęczmienna,
- jaglana (z prosa),
- manna,
- kuskus,
- bulgar (z ziarna pszenicy),
- kukurydziana,
- gryczana (pozyskiwana z gryki, czyli rośliny podobnej do zboża pod względem wyglądu, sposobu wykorzystania i zawartości skrobi).
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna słynie z wysokiej zawartości błonnika, a także żelaza i potasu. Niestety, ze względu na zawartość glutenu, nie mogą jej spożywać osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję tego składnika.
Kasza jaglana
Wysoka zawartość białka, lecytyny, cynku, żelaza i krzemu – z tego słynie kasza jaglana. Miłośnicy zdrowego odżywiania wykorzystują ją nie tylko do dań obiadowych, ale także do słodkich deserów z dodatkiem sezonowych owoców. Może być stosowana do dań dla chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Kasza manna
Polecane sportowcom, osobom z problemami z układem pokarmowym, a także dzieciom – to kasza manna, która zawiera sporo białka, ale najwięcej żelaza, fosforu i miedzi.
Kasza kuskus
Kasza kuskus, podobnie jak i manna, jest lekkostrawna i polecana osobom z problemami żołądkowymi i jelitowymi oraz najmłodszym. Co więcej, w składzie zawiera witaminy z grupy B, mangan, cynk, miedź oraz potas i magnez.
Kasza bulgur
Kasza bulgur sprawdzi się w diecie osób, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy, ze względu na niski indeks glikemiczny. Zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego, a także potas, żelazo i magnez.
Kasza kukurydziana
Lubiana przez osoby na diecie bezglutenowej – to kasza kukurydziana. Może być spożywana przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego, a także przez dzieci, ponieważ jest lekkostrawna.
Chcesz kupić zdrowe i ekologiczne kasze różnego rodzaju? Postaw na sklep ze zdrową żywnością online Biomondo.pl. Znajdziesz u nas produkty, z których stworzysz pyszne dania obiadowe oraz desery pełne wartości odżywczych, również dla diabetyków i osób cierpiących na celiakię. Zapraszamy do zakupów!