Zdrowa żywność

OLEJ RYŻOWY- ANTYSTAŻENIOWY POMOCNIK

Tłuszcze są ważnym makroskładnikiem, stanowiącym źródło energii dla narządów oraz tkanek, zawierający witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej ryżowy powstaje z otrąb ryżu, które poddawane są procesowi tłoczenia lub ekstrakcji. Posiada delikatny, orzechowy aromat i smak. Poprzez pozyskiwanie go z łusek otaczających ziarno, do oleju przechodzą cenne dla naszego organizmu fitoskładniki.

Olej ryżowy jest bardzo popularnym tłuszczem w Azji. Ma on wysoką temperaturę dymienia, a także korzystne proporcje nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można na nim smażyć w wysokich temperaturach.

Dodatkowo wyróżnia się niższą lepkością, która powoduje, że w potrawę w niewielkim stopniu wsiąka tłuszcz.

Ze względu na sporą zawartość witaminy E oraz jej prekursorów (tokoferoli i tokotrienoli) posiada duży potencjał antyoksydacyjny, czyli chroni nasz organizm przed zbyt wczesnym starzeniem się, chorobami neurodegeneracyjnymi. Związki przeciwutleniające chronią nasze białka komórkowe oraz DNA przed uszkodzeniem, które mogą skutkować pojawieniem się choroby nowotworowej. Olej ten dzięki zawartości steroli roślinnych, gamma-oryzanolu wspomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, a jednocześnie zwiększa poziom „dobrego”, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Gamma-oryzanol wykazuje silniejszą aktywność antyoksydacyjną niż witamina E, która jest uważana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy

Związek ten łagodzi także objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się.

Wykazano, że może być skuteczny w przypadku osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy. Jego podawanie powodowało obniżenie poziomu TSH. Oddziałuje bezpośrednio na podwzgórze, dlatego może być pomocny w leczeniu pierwotnej niedoczynności tarczycy.

Oprócz swoich pozytywnych właściwości prozdrowotnych, olej ryżowy wykorzystywany jest także w kosmetyce, ze względu na właściwości nawilżające, łagodzące, a nawet odmładzające.

Najczęściej stosuje się go do masażu, wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków takich jak kremy, balsamy, maseczki. Polecany jest osobom z suchą i wrażliwą skórą oraz do cery dojrzałej.

BIBLIOGRAFIA

  1. Patel M. i in., Gamma-oryzanol in rice bran oil – a review, Journal of Scientific and Industrial Research 2004, 63, 569-578,
  2. Kahlon, T.S., F.I. Chow, M.M. Chiu, C.A. Hudson and R.N. Sayre, Cholesterol-Lowering by Rice Bran and Rice Bran Oil Unsaponifiable Matter in Hamsters. Cereal Chemistry 1996, 73(1): 69-74,
  3. Seetharamaiah, G.S. and N. Chandrasekhara. Studies on Hypocholesterolemic Activity of Rice Bran Oil, Atherosclerosis 1989, 78: 219-223,
  4. Wheeler, K.B. and K.A. Garleb., g-Oryzanol-Plant Sterol Supplementation: Metabolic, Endocrine, and Physiologic Effects. Int’l. J. Sport Nutr 1991, 1: 170-177.
  5. Patel M. i in., Gamma-oryzanol in rice bran oil – a review, Journal of Scientific and Industrial Research 2004, 63, 569-578.
  6. Kahlon, T.S., F.I. Chow, M.M. Chiu, C.A. Hudson and R.N. Sayre. 1996.
    Cholesterol-Lowering by Rice Bran and Rice Bran Oil Unsaponifiable Matter in Hamsters. Cereal Chemistry 73(1): 69-74
  7. Thanonkaew A. et all.: Formation, antioxidant property and oxidative stability of cold pressed rice bran oil emulsion. J Food SciTechnol, 2015, 52, 10, 6520-6528

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *