Szukasz smacznej przekąski? Wybierz najzdrowsze orzechy! Które z nich mają najwięcej wartości odżywczych, witamin i minerałów? Jaki wpływ mają orzechy na nasze zdrowie i dlaczego warto je jeść? Czy są osoby, które powinny ich unikać? Poznaj sekrety orzechów i dowiedz się, które orzechy są najzdrowsze.
Czy orzechy są zdrowe?
Zastanawiasz się, czy orzechy są zdrowe i czy każdy może je jeść? Orzechy słyną z wysokiej zawartości witamin i minerałów, jednak nie są przeznaczone dla każdego, zwłaszcza dla osób uczulonych. Warto pamiętać, że orzechy są zdrowe wówczas, gdy nie jemy ich w nadmiernych ilościach. Dlaczego? Ponieważ najzdrowsze orzechy są też kaloryczne – mają od 500 do ponad 700 kalorii w 100 gramach. I chociaż w ich składzie znajdziemy głównie zdrowe tłuszcze, to jednak jeśli dbasz o sylwetkę, pamiętaj o umiarze. Garść orzechów kilka razy w tygodniu dostarczy witamin i minerałów, a także nie wpłynie na wzrost wagi. Docenią je z kolei wegetarianie i weganie ze względu na dużą zawartość białka.
Orzechy powinny stanowić zamiennik niezdrowych, przetworzonych przekąsek ze sklepu, takich jak słodycze i czipsy, wówczas będą znakomitym uzupełnieniem zdrowej diety. Tylko jak wybrać najzdrowsze orzechy i na co zwracać uwagę?
Najzdrowsze orzechy – które wybrać?
Trudno wybrać najzdrowsze orzechy, ponieważ we wszystkich rodzajach można znaleźć witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być składnikiem naszej diety. W sklepach znajdziemy:
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- migdały,
- nerkowce
- orzechy brazylijskie,
- orzechy makadamia,
- orzeszki ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe)
- pistacje,
- orzechy pekan,
- orzeszki piniowe.
Migdały
Słyną z wysokiej zawartości białka (aż 20%) oraz magnezu, znanego z wspierania naszego układu nerwowego. Zawierają także błonnik, fosfor oraz witaminy B2 i E, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Nerkowce
Fosfor, cynk, żelazo, magnez, żelazo i aż 18% białka – to orzechy nerkowca, które można jeść samodzielnie lub dodawać do sałatek, ciast i deserów.
Orzechy włoskie
Czy wiesz, że orzech włoski to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych? Już 3 zjedzone orzechy dostarczają 100% dziennego zapotrzebowania na kwasy Omega-3. Ze względu na kwas foliowy polecane są kobietom w ciąży. Nie mogą ich jednak spożywać osoby uczulone.
Orzechy laskowe
Kwas foliowy, witamina E i jednonienasycone kwasy tłuszczowe – to znajdziesz w orzechach laskowych.
Pistacje
Zawierają sporo białka (15%), dużo potasu i witaminy B6 oraz B1, a także beta-karotenu – to wyróżnia pistacje.
Orzechy ziemne
Fistaszki należą do grupy roślin strączkowych, dlatego mają rekordową ilość białka – aż 25%. Należy jednak jeść orzechy ziemne nieprzetworzone – bez dodatku cukru i soli. W ich składzie znajdziemy też witaminy E oraz B3.
Pekan
Stosowane, podobnie jak orzechy włoskie, do ciast i kremów – to orzechy pekan, czyli bogate źródło cynku oraz kwasów tłuszczowych. Powinny ich jednak unikać osoby dbające o linię, ponieważ są bardzo kaloryczne.
Orzechy makadamia
Stosowane zarówno do słodkich wypieków, jak i potraw wytrawnych orzechy makadamia mają wyjątkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także najwięcej kalorii – aż 718 w 100 gramach.
Orzeszki piniowe
Lubisz popularny sos pesto? Orzeszki piniowe to jeden z jego podstawowych składników. Są źródłem cynku, magnezu oraz kwasów tłuszczowych.
Orzechy brazylijskie
Wystarczy, że zjesz jeden orzech brazylijski dziennie, a zapewnisz swojemu organizmowi 100% dziennego zapotrzebowania na… selen. Jak wykorzystać orzechy brazylijskie? Można jeść je na surowo, dodawać do sałatek i sosów.
Jaki orzechy są najzdrowsze? Nie sposób odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ większość z nich zawiera wiele cennych mikro- i makroelementów potrzebnych w naszej diecie. Warto jeść różne orzechy, ale nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz je kupić bez wychodzenia z domu, odwiedź sklep ze zdrową żywnością Biomondo.pl. Czeka na Ciebie wiele zdrowych, pełnowartościowych produktów, dzięki którym wdrożysz zbilansowaną, zdrową dietę.