Co to jest tofu, z czego jest zrobione i czy warto je jeść? Jak smakuje, ile kosztuje i jakie ma wartości odżywcze? Takie pytania zadaje sobie każdy, kto słyszy o tofu i chciałby go spróbować lub rozważa wprowadzenie diety wegetariańskiej. W poniższym wpisie poznasz odpowiedzi na wszystkie pytanie, dowiesz się, jakie właściwości i wartości odżywcze ma tofu oraz co to takiego.
Tofu – co to jest?
Co to jest tofu i z czego jest zrobione? To wegetariański serek pozyskiwany z mleka sojowego poprzez dodanie koagulatu, czyli chlorku magnezu lub siarczanu wapnia. Tofu pochodzi z Chin, a obecnie jest sprzedawane w sklepach w formie kostki zanurzonej w wodzie, zapakowane w plastikowe lub kartonowe pudełko. Jak smakuje? Delikatnie i neutralnie; niektórzy twierdzą wręcz, że nie ma smaku, ale dla kucharzy to jego duża zaleta, ponieważ można je dodawać do sosów i zup i dowolnie kształtować jego smak poprzez dodanie różnorodnych przypraw, które tofu chłonie niczym gąbka.
Tofu – jak je jeść?
W sklepach stacjonarnych i internetowych można znaleźć nie tylko naturalne tofu, ale także wędzone oraz wzbogacone o różne dodatki, na przykład:
- warzywa,
- czosnek niedźwiedzi,
- bazylię,
- chilli.
Do czego dodawać tofu? Świetnie komponuje się z potrawami na ciepło, jak zupy i zapiekanki, oraz na zimno, do sałatek. Naturalne tofu można z powodzeniem dodać do deseru.
Tofu – właściwości i wartości odżywcze
Czy tofu jest zdrowe? Weganom i wegetarianom zastępuje ser oraz mięso, stanowiąc bogate źródło:
- białka,
- zdrowych tłuszczów roślinnych,
- fitoestrogenów, czyli związków roślinnych, których działanie przypomina działanie estrogenów w ludzkim organizmie,
- minerałów, takich jak mangan, fosfor, selen, cynk, wapń, miedź, magnez i żelazo,
- witaminy A oraz witamin z grupy B (B1, B2, B4, B6, kwas foliowy).
Ze względu na dużą zawartość białka i niską kaloryczność (od 40 do 100 kcal w 100 g) tofu polecane jest dla osób, które dużo ćwiczą i dbają o sylwetkę oraz formę fizyczną i dietę Co więcej, badania wykazały, że obecne w tofu fitoestrogeny, jako hormony o działaniu przypominającym estrogen, mogą:
- obniżać poziom cholesterolu,
- pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i pracę serca,
- pomagać w regulowaniu cyklu menstruacyjnego.
Czy tofu jest zdrowe? Oczywiście – spożycie produktów roślinnych ogranicza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Jeśli jednak zmagamy się z problemami hormonalnymi, warto przed spożyciem tofu skonsultować się z lekarzem.
Ile kosztuje tofu i gdzie je kupić?
Chcesz kupić tofu w atrakcyjnej cenie? Postaw na sklep internetowy ze zdrową żywnością Biomondo.pl, w którym znajdziesz tofu ekologiczne z soi, pochodzącej z upraw z certyfikatem bio. Zapraszamy do zakupów!