Szukasz zamiennika niezdrowych tłuszczy? Poznaj masło klarowane Ghee. Co to jest, jak powstaje, jakie ma właściwości, zastosowanie i zalety? Przeczytaj nasz kompleksowy poradnik, a dowiesz się, czy masło klarowane jest zdrowe i jakie ma wartości odżywcze oraz jak możesz je wykorzystać w kuchni i… w pielęgnacji skóry.
Co to jest masło klarowane i jak powstaje?
Masło klarowane to czysty tłuszcz, pozbawiony wszelkich alergenów, białek i substancji zanieczyszczających. Powstaje poprzez powolną obróbkę termiczną masła, dzięki której następuje odparowanie wody i oddzielenie białek oraz innych substancji stałych. W kuchni Hindusów masło klarowane Ghee obecne jest od tysięcy lat, a tamtejsi mieszkańcy wierzą w jego zdrowotną moc. Czy naprawdę masło klarowane warto wykorzystywać w kuchni, a jeśli tak, to dlaczego?
Masło klarowane – zalety i zastosowanie
Ze względu na to, że masło klarowane jest pozbawione białek, mogą je spożywać osoby z różnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi (np. uczuleni na laktozę). Co więcej, odparowanie wody sprawia, że masło klarowane Ghee długo zachowuje świeżość, nie jełczeje, a w lodówce może być przechowywane nawet 15 miesięcy. Jego największą zaletą jest jednak możliwość wykorzystywania do obróbki termicznej w wysokich temperaturach – temperatura dymienia masła klarowanego wynosi ok. 250 stopni, dzięki czemu nawet przy smażeniu nie wydzielają się szkodliwe substancje.
Masło klarowane – do czego wykorzystać je w kuchni?
Zastanawiasz się, jak wykorzystać masło klarowane i do czego? Można zastąpić nim oleje do smażenia, ale nie tylko. Z powodzeniem sprawdzi się do duszenia, pieczenia i gotowania. Delikatna, orzechowa nuta podkreśla smak potraw, jednocześnie nie dominując, dlatego warto dodać je do zup, sosów, ryżu, makaronu. Co więcej, duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że masło klarowane to także znakomity kosmetyk, który może poprawić nawilżenie i natłuszczenie skóry.
Właściwości masła klarowanego – moc witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych
Z jakich właściwości i wartości odżywczych słynie masło klarowane? Przede wszystkim zawiera:
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K (najwięcej witaminy A),
- witaminy z grupy B,
- nienasycone kwasy tłuszczowe (np. oleinowy),
- mikro- i makroelementy: m.in. wapń, miedź, żelazo, potas, sód, siarkę.
Ze względu na dużą zawartość witaminy A masło klarowane może wpływać na kondycję wzroku. Z kolei badania naukowe nie potwierdzają, by masło klarowane Ghee miało podwyższać poziom cholesterolu we krwi. Produkt może także:
- poprawiać pracę układu nerwowego,
- wpływać na regulację pracy jelit (ze względu na obecny w składzie kwas masłowy).
Jeśli nie masz czasu, by samodzielnie przygotować masło klarowane w domu, postaw na produkty oferowane przez sklep internetowy ze zdrową żywnością Biomondo.pl. Znajdziesz u nas masło klarowane pełne wartości odżywczych oraz wiele innych produktów bio i eko. Zapraszamy do zakupów!